A reggeli vagy az esti edzés hatékonyabb? Tényleg lehet kalóriát égetni egy helyben állva, vagy alvás közben? Megosztunk néhány érdekes tényt az elmúlt évek különböző tanulmányaiból és újságokból. Ha eddig nem volt motivációd az edzéshez, akkor ezt elolvasva talán újra felfedezed!

1. 30 éves kor után az emberek évtizedenként izomtömegük 3-5%-át veszíthetik el.

Rendszeres testmozgás nélkül az izmok minősége és ereje lassan romlani kezd a szarkopéniának nevezett folyamatnak köszönhetően. Erre a problémára az a megoldás, ha a kardió és a súlyzós edzést megfelelő kombinációban végzed.

2. A zenehallgatás valóban segíthet gyorsabban mozogni, és javíthatja az edzés minőségét.

A zenével való edzés bizonyítottan valóban fokozza a teljesítményedet, és motiváltabbá tesz a mozgásra. Különösen a szinkronizált (pl. latin) és a vidám zene bizonyítottan pozitív fizikai és pszichológiai hatást gyakorol az emberekre. Egy tanulmányban pedig a nagyobb tempójú, minőségi ismétléseket tartalmazó zenéket méltatták.

3. A csoportos edzés javíthatja a sportteljesítményt, az egyedül végzett edzéshez képest.

Tanulmányok kimutatták, hogy a csoportos edzés valóban javíthatja a mentális egészséget az egyedül végzett edzéshez képest. Ha egyszer megszokod, hogy elmész egy csoportos fitneszórára, könnyebbé válik és kötelezőbbnek érzed, mivel kialakul a közösség és a bajtársiasság érzése a fitneszórán részt vevő társaiddal. Különösen a szinkronizált edzésprogramok segítik hatékonyan a résztvevőket a fájdalomtűrésben és a csoport tempójának tartásában, miközben kötődést építenek ki.

4. Az edzés előtti nyújtás nem feltétlenül előzi meg a sérüléseket egyes gyakorlatoknál.

A statikus nyújtás, vagyis az egy helyben nyújtás, amelynél 15-60 másodpercig tartod a nyújtást a pozícióban, nem bizonyult hatékonynak olyan fizikai tevékenységeknél, mint az úszás vagy a kocogás, ahol a sérülések általában a túlterhelésből erednek. További esetekben, beleértve az ismétlődő kardiómozgásokat, mint például az úszás, a vállak túlzott mozgékonysága könnyen befolyásolhatja a sérülést, ahelyett, hogy megelőzné azt. Ehelyett az ilyen típusú edzéseknél továbbra is ajánlott egy általános bemelegítés, amely könnyű helyben kocogásból, négyütemű fekvőtámaszokból vagy más kisebb aerob mozgásokból áll.

5. A teljes testre irányuló edzések és az izomcsoportonkénti edzések egyaránt hatékonyak lehetnek.

A National Library of Medicine és a National Institutes of Health tanulmánya szerint a magasabb és alacsonyabb frekvenciájú edzés mindkét edzésstílusban 2%-os növekedést eredményezett a sovány testtömegben 8 hét alatt.

6. Az emberek alvás közben átlagosan 50 kalóriát égetnek el óránként.

Ez a mennyiség természetesen a személyes alapanyagcsere-értéktől, vagyis az alapvető funkciókhoz, például a légzéshez, a keringéshez, a sejtek helyreállításához és a hőmérséklet szabályozásához szükséges energiától függően változik.

7. Egyhelyben állva átlagosan 100-200 kalóriát égetsz el, szemben az üléssel, ahol óránként csak 60-130 kalóriát.

Ez természetesen a magasságodtól, életkorodtól, testtömegindexedtől és az aktivitási szintedtől is függ.

8. A reggeli és az esti edzés a személyiségedtől függően jelenthet különbséget, és bár mindkettő előnyös, minden napszak más-más előnyökkel jár.

Kutatások szerint a reggeli edzésrutin a legtöbb ember esetében a nagyobb produktivitással, a jobb alvással és az alacsonyabb vérnyomással, valamint az anyagcsere fokozódásával függ össze. A reggeli edzés pszichológiai hatása gátolja a későbbi edzés valószínűségét. Ezenkívül a reggel edző emberek pszichológiailag hajlamosabbak lehetnek arra, hogy a nap folyamán jobb ételválasztásokat hozzanak. A reggeli edzéseket azonban nagyobb ízületi merevséggel és duzzadt porckorongokkal is összefüggésbe hozták. Ezzel szemben a késő délutáni és esti edzések jobbak az éjszakai bagoly típusú embereknek, és a stresszcsökkentés, a nagyobb állóképesség és a jobb anaerob teljesítmény mélyebb előnyeit mutatták ki. Az edzés időpontja és az előnyök közötti kapcsolat másik hatalmas tényezője az alvás. Mivel a lefekvéshez túl közel végzett edzés zavarhatja a mélyebb alvást, az olyan rutinok, mint például egy relaxáló jógázás, valóban segíthetnek a mélyebb alvásban, ha az lefekvéshez közelebb van az edzés.

9. Az aerob testmozgás valójában neuronok keletkezéséhez vezet, ami pufferként csökkenti a demencia hatásait és növeli a kognitív teljesítményt.

Ahogy a fokozott légzésed több oxigént pumpál a véráramba, az azután eljut az agyadba, ami elindítja a neurogenezis, vagyis az idegsejtek létrehozásának folyamatát. Az új neuronok és agysejtek létrejötte még az öregedő agyban is megtörténhet.

10. A túl sok kardió valójában megakadályozhatja a zsírégetést.

Bár a kardió rendkívül fontos és minden egészséges életmód elengedhetetlen része, a túl sok belőle valójában rossz dolog lehet. Kutatások kimutatták, hogy például a hosszú távok futása arra készteti a testedet, hogy alkalmazkodjon a rutinodhoz és hatékonyabbá váljon, ami végül arra ösztönzi a testedet, hogy megtartsa a felesleges súlyt. Ráadásul a túlzott kardiózás miatt a szervezeted éhezni fog az üzemanyagra, ami viszont megakadályozhatja a zsírégetést, mivel a tested az izomzathoz fordul, hogy azt égesse el energiaforrásként.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.