Az izomtömeg építése gyakori cél a testalkatuk és általános erejük javítására törekvő egyének számára. Bár nincs egyféle megközelítés e cél eléréséhez, van egy gyakorlat, amely vitathatatlanul a legjobb gyakorlat az általános izomtömeg növelésére: a guggolás. Ebben a cikkben a guggolás előnyeit fogjuk megvizsgálni, és azt, hogy miért kell minden testépítő programban kiemelt szerepet kapnia.

A guggolás

A guggolást gyakran nevezik a “gyakorlatok királyának”, és nem véletlenül. Ez az összetett mozgás több izomcsoportot is megmozgat az egész testedben, így hihetetlenül hatékony módja az általános izomtömeg építésének. Íme néhány kulcsfontosságú ok, amiért a guggolás ilyen hatékony:

Több izomcsoportot céloz meg

A guggolás elsősorban a quadricepszet, a combfeszítőket és a farizmokat célozza meg, de a hát alsó részét, a törzset, sőt a felsőtestet is igénybe veszi a súly stabilizálása érdekében. Az izomcsoportok ilyen átfogó bevonása biztosítja, hogy egyetlen gyakorlattal az egész testedet megdolgoztasd.

Elősegíti a hormonok felszabadulását

A guggolás nagy intenzitású gyakorlat, amely jelentős terhelést jelent a testnek. Válaszul erre a stresszre a test anabolikus hormonokat, például tesztoszteront és növekedési hormont szabadít fel, amelyek döntő szerepet játszanak az izomnövekedésben és -javításban.

Funkcionális erő

A guggolás egy természetes mozgásmintát – az ülés és a felállás műveletét – utánozza. A gyakorlatnak ez a funkcionális aspektusa nemcsak az izomépítéshez teszi nagyszerűvé, hanem a mindennapi tevékenységek és a sportteljesítmény javításához is.

Nagyobb kalóriaégetés

Az olyan összetett gyakorlatok, mint a guggolás, több energiát igényelnek és több kalóriát égetnek el az izolációs gyakorlatokhoz képest. Ez előnyös lehet azok számára, akik izomépítés mellett szeretnék csökkenteni a testzsírt.

Skálázhatóság

A guggolás különböző fittségi szintekhez és célokhoz igazítható. Akár kezdők vagyunk, akik csak a testsúlyunkat használjuk, akár haladók, akik nagy súlyokkal edzenek, a guggolás az igényeinknek megfelelően módosítható.

Hogyan építsük be a guggolást az edzésprogramunkba?

A guggolás izomépítő előnyeinek maximalizálása érdekében vegyük figyelembe a következő tippeket:

 • Megfelelő forma

A megfelelő forma fenntartása kulcsfontosságú a sérülések megelőzéséhez és az izmok optimális bevonásához. Koncentráljunk arra, hogy a hátunk egyenes maradjon, a mellkasunk magasan legyen, és a térdünk a lábfejünk fölött legyen.

 • Progresszív túlterhelés

Folyamatosan állítsuk kihívás elé magunkat a súly, az ismétlések vagy a sorozatok idővel történő növelésével. Ez a progresszió elengedhetetlen az izomnövekedéshez.

 • Regeneráció

A megfelelő pihenés és regenerálódás elengedhetetlen az izomnövekedéshez. Biztosítsunk elegendő alvást, megfelelő táplálkozást, és hagyjunk időt az izmoknak, hogy regenerálódjanak az edzések között.

Bár az izomtömegnövelésnek nincs egyféle megközelítése, a guggolás kétségtelenül az egyik leghatékonyabb gyakorlat, amelyet beiktathatunk a rutinunkba. Az a tulajdonsága, hogy több izomcsoportot is igénybe vesz, és elősegíti az anabolikus hormonok felszabadulását, kiváló választássá teszi az általános izomfejlesztés szempontjából. A legjobb eredmény érdekében azonban elengedhetetlen, hogy a guggolásokat megfelelő formában végezd, fokozatosan növeld az intenzitást, és változatosságot építs az edzéseidbe. Ha tehát izomtömeget szeretnénk növelni és javítani az általános erőnlétünkön, a guggolás legyen a edzésünk egyik alapköve.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.