A LISS kardióedzésről

2024. február 19.|

Ha kardióedzésről van szó, sokan azonnal a szuper intenzív, hatalmas energiát igénylő HIIT (magas intenzitású intervallum edzés) módszerekre gondolnak, melyek gyorsan növelik a pulzusszámot és felgyorsítják az anyagcserét. Ám vannak olyan napok, amikor a tested egy kis pihenésre vágyik, mégis szeretnél aktív maradni. Ez az, ahol a LISS kardióedzés, azaz a lassú intenzitású állóképességi edzés jön be a képbe.

A gluteális amnézia kezelése (kötelező olvasmány az íróasztalnál dolgozók számára)

2024. február 19.|

A mai mozgásszegény életmód miatt sokan hosszú órákat töltünk az íróasztaloknál ülve, akár munka, tanulás vagy szabadidő során. Bár ez ártalmatlannak tűnhet, a hosszan tartó ülés különböző egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a gluteális amnéziát is. De ne félj, mert vannak hatékony stratégiák ennek az állapotnak a leküzdésére és a szunnyadó farizmok felélesztésére.

Dupla élvezet – A páros edzés felbecsülhetetlen előnyei

2024. január 15.|

Az egészség és a jó közérzet felé vezető út nem feltétlenül kell, hogy magányos legyen. Egy partnerrel együtt edzeni feldobhatja a fitneszélményt, és nemcsak fizikai előnyöket, hanem érzelmi és motivációs támogatást is nyújthat. Ebben a cikkben a partnerrel való edzés számos előnyét vesszük górcső alá.

10 edzőtermi mítosz, ami még ma is kering a neten

2024. január 8.|

A fitnesz-utazás egyszerre lehet izgalmas és megterhelő, különösen az edzőtermi életben újoncok számára. Az interneten elérhető számos információ mellett elengedhetetlen, hogy a biztonságos és hatékony edzések érdekében elválasszuk a tényeket a kitalációktól. Ebben a cikkben leleplezünk 10 gyakori edzőtermi mítoszt, amelyek még ma is keringenek a világhálón.

A legjobb gyakorlatok a csontjaid épségéért

2023. december 18.|

Mint minden testrészednek, a csontjaidnak is szükségük van karbantartásra ahhoz, hogy egészségesek és erősek legyenek. A testmozgás a csontok ápolásának és az esések megelőzésének egyik alappillére. Ha már most lépéseket tesz, segíthet megőrizni a meglévő csonttömeget, sőt, akár még egy kicsit többet is építhet, csökkentve ezzel a későbbi törések kockázatát.

Mik azok az ősi mozgások?

2023. december 18.|

A sport különösen egészséges, ha holisztikusan mozgunk, és az egész testünket fitten tartjuk. Az "ősmozgás" vagy "természetes mozgástréning" egy olyan edzésmódszer, amely az alapvető emberi mozgásmintákra összpontosít.

A core edzések fontossága

2023. december 18.|

Az erős törzs létfontosságú ahhoz, hogy aktív maradj. Íme három gyakorlat, amely segíthet formában tartani. Gyakorlatilag minden mozdulatod a tested egyetlen területéről indul ki: a törzsből. Amikor a törzsről beszélünk, a legtöbb embernek a hasizom, az úgynevezett egyenes hasizom (rectus abdominis) jut eszébe.

Hogyan lehet a legjobban felkészülni a kora reggeli edzésre

2023. december 18.|

Néha már az is elég nehéz, hogy egyáltalán elmenjünk az edzőterembe. De másoknak még nehezebb, mert napfelkelte előtt kell felkelniük, hogy időt szánjanak az edzésre. Mások pedig amúgy is jobban szeretik a reggeli edzést, mert ilyenkor energikusabbnak és életerősebbnek érzik magukat.

Fitness mítoszok: Karácsonyi kiadás

2023. december 18.|

Az ünnepi időszak közeledtével sokan belefeledkeznek az ünneplés, a finom ételek és az adakozás örömének pörgésébe. Az ünnepek közepette az egészséges életmód és a fitneszrutin fenntartása kihívásnak tűnhet, különösen a testmozgással és táplálkozással kapcsolatos karácsonyi mítoszok sokasága miatt.

A nőknek ugyanannyit kell edzeniük mint a férfiaknak? Most választ kaphatsz!

2023. december 18.|

Ha megnézzük a világ edzőtermeit, a férfiak és a nők általában ugyanazt az edzést végzik, csak más néven jelölik. Ehelyett az olyan divatos szavakra való összpontosítás, mint az "izmos" vagy a "tónusos", elhitette az emberekkel, hogy az edzőteremnek csak egy bizonyos része való nekik, míg a többi valahogyan tabu számukra.

Mennyi edzésre van szükséged az ünnepek alatt?

2023. december 11.|

Egyesek számára a sport az ünnepi időszak elengedhetetlen része, míg másoknak már a gondolata is borzalmas. Így óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mennyit kellene mozogni ez idő alatt. Legyen szó súlyzós edzésről az edzőteremben vagy állóképességi sportokról a friss levegőn, az edzésszünetnek lehetnek előnyei és hátrányai is.

Hogyan legyen formásabb a feneked? Lerántjuk a leplet!

2023. december 4.|

Látványos popsit szeretnél, de ehelyett inkább lapos és petyhüdt? Itt az ideje, hogy ezen változtass! De hogyan lehetne nagyobb, formásabb a feneked? Egyszerűen csak kövesd útmutatónkat, és hozd formába a popsid. Ezzel a 4 egyszerű trükkel te is gyorsan teltebb, kerekebb és nagyobb popsira tehetsz szert.

Betekintés a testzsírba

2023. november 27.|

Ahogy a férfiak öregszenek, az anyagcseréjük természetes módon csökken, és lassabban égetik el a kalóriákat. A tesztoszteronszint csökken, és kevésbé aktívak is lehetnek, ami potenciálisan kevesebb izomtömeget eredményez, és még nagyobb kihívást jelent a kalóriaégetésben. Ráadásul sok férfi több napi kalóriát fogyaszt, mint amennyire szüksége van. A tipikus eredmény: túl magas testzsír.

Mennyire befolyásolja a légzéstechnikád az edzésedet?

2023. november 27.|

Már néhány perc is elég ahhoz, hogy az edzőteremben, a megfelelő légzéstechnikával,  javíts a súlyzós edzéseden. Vegyél egy mély levegőt, és kezdd el! A busz után sikertelenül sprintelve kifulladva állsz az út szélén? Mereven ülsz a székedben, és csak sekélyen lélegzel?

A „Hétvégi harcos” módszer – Avagy be tudod szorítani az edzésedet a hétvégére?

2023. november 13.|

A modern élet rohanásában kihívást jelenthet, hogy időt találjunk a rendszeres testmozgásra. A munkahelyi feladatok, a családi kötelezettségek és a társadalmi szerepvállalás között nem csoda, hogy sokan küzdenek a következetes edzési rutin fenntartásával. Ennek eredményeképpen egyre népszerűbbé vált az az ötlet, hogy egy egész heti edzésmennyiséget a hétvégére sűrítsünk.

A leghatékonyabb edzés a tricepszednek

2023. november 13.|

Napjainkban a tricepsz felváltotta a bicepszet. Elmagyarázzuk az okokat, és megmutatjuk, miért kell edzés során a karnyújtó izmokra összpontosítanod. A fitnesz világában a bicepsz sokáig egyfajta monopolhelyzetet élvezett az izmok között. Egyre több figyelem irányul ennek az izomcsoportnak az ikertestvérére, a tricepszre (triceps brachii izom).

A mobilizációs tréning 5 előnye

2023. október 30.|

A fitnesz területén a mobilitás gyakran háttérbe szorul olyan látványosabb társaival szemben, mint az erő és az állóképesség. A mobilitás-edzés jelentőségét azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni. A mobilitási gyakorlatok, amelyeket úgy határozunk meg, mint egy ízület teljes mozgástartományban történő mozgatásának képességét, jelentős hatással vannak az általános egészségre és fittségre.

A fogyókúra dilemma: Amiért a legtöbb divatos diéta kudarcot vall

2023. október 16.|

A tökéletes testalkat és az optimális egészség iránti véget nem érő törekvéseink során nem meglepő, hogy folyamatosan új diétás trendek jelennek meg, amelyek csodás eredményeket és gyors fogyást ígérnek. Az alacsony szénhidráttartalmú diétáktól a léböjtkúrákig, az időszakos böjtöléstől a magas zsírtartalmú étrendekig ezek a diétás módszerek gyakran megragadják a közönség fantáziáját, mert az egészségesebb életmód reményének szikráját kínálják.

Mennyire hasznos a sport menstruáció ideje alatt

2023. október 9.|

Sok nő szenved a menstruáció ideje alatt például hasi fájdalmaktól, hátfájástól, fejfájástól, fáradtságtól és rossz hangulattól. Már iskoláskorban sokan kihagyják a testnevelésórát ez idő alatt. De valóban jó megoldás ez? Segíthet a sport a menstruáció idején?

A hatékony edzés legfontosabb alapjai és amire érdemes odafigyelni

2023. október 2.|

A hatékony edzés előfeltétele egy edzőterem vagy legalább egy pad otthon a megfelelő súlyzókkal és súlyokkal. A test nem gép, ezért nem bírja az órákon át tartó, rendkívül sok sorozatot tartalmazó edzést. Ezért rendkívül fontos a megfelelő intenzitás.

Hogyan maradj motivált az őszi szezonban

2023. szeptember 25.|

Ahogy a nappalok rövidülnek és a hőmérséklet csökken, csábító lehet, hogy megnyomjuk a szundi gombot, és kihagyjuk az edzőtermi edzéseket, hogy inkább a lakásban töltsük az időt. Az ősz azonban fantasztikus évszak arra, hogy felfrissítsd a fitnesz iránti elkötelezettségedet és új célokat tűzz ki.