Gépek? Súlyzók? Vagy funkcionális edzés?

2021. november 29.|

A rohamos mértékű technikai fejlődés a fitnesz és testépítés világát sem kerülte, kerüli el. Néhány évtizeddel ezelőtt még teljesen bevett szokás volt, hogy az izmaik formálását, erejük és állóképességük fejlesztését célként maguk elé tűző sportolók csaknem kizárólag szabad súlyokkal, illetve saját testsúlyos gyakorlatokkal edzettek.

Gondolkodj úgy, mint egy bajnok

2021. november 29.|

Éles különbség van a bajnokok és a hétköznapi emberek közt.  Egyesek a tehetségük, fizikai képességeik és intellektuális kompetenciák alapján jellemzik a bajnokokat. Én azt állítom, hogy a gondolkodásmódjuk különbözteti meg őket másoktól, nem pedig a fizikai és intellektuális tehetségük.

Miért is olyan fontos edzeni a lábat?

2021. november 29.|

Gyakorlatilag lábaink testünk 50%-át teszik ki. Ez azt jelenti, hogy ha kihagyjuk edzéstervünkből, akkor csak 50%-ban tesszük oda magunkat az edzéshez. A lábaid fontos tartószereppel bírnak. Feltétlenül be kell illeszteni, heti edzéstervünkbe a lábat. Természetesen ezt az izomcsoportot is csak egyszer kell hetente edzenünk. Kezdőknek sem ajánlatos többször.

Hát edzés magas ismétlésszámmal

2021. november 15.|

A magas ismétlésszámmal végzett hát edzés felér egy láb edzéssel, ugyanis a második legnagyobb izomról beszélünk. Akinek lemaradt ez az izomcsoport, és úgy érzi nem tud tovább fejlődni benne már, mindenképp ki kell próbálni a szokásos 4x8, 4x10, 4x12, vagy a mindenki által ismert piramis módszer helyett.

Le a kifogásokkal!

2021. november 8.|

Lehetsz akármilyen elkötelezett sportlady, időnként biztosan veled is előfordul, hogy semmi kedved elindulni edzeni. Közhely, de a legnehezebb az első mozdulat: felállni a kanapéról, kilépni az ajtón. Kifogás mindig van, most ezek legyőzésében segítünk.

Mennyi időt töltsünk az edzőteremben?

2021. november 2.|

Van aki 3-4 órát tölt az edzőteremben, van aki bemelegítéssel, levezetéssel, mindennel együtt maximum 1,5 óra alatt letudja az egészet. Mi a fontosabb: a mennyiség vagy az intenzitás? Mennyi az optimális edzés idő? Mitől gazdaságos egy edzés? Ezek azok a kérdések, amikre nem lehet olyan választ adni, ami mindenkinek megfelelne.

Bemelegítés

2021. november 2.|

Nyugalmi állapotból a kemény terhelésre csak bemelegítő mozgással készíthető fel az ember fizikailag és szellemileg egyaránt. Amennyiben kimarad a bemelegítés, a szervezeted hirtelen és nagy energiatöbblettel indít, majd igen hamar jön a fáradság és a savasodás.

Edzés a komfortzónában?

2021. október 18.|

A komfortzóna kifejezés azokra a kényelmes körülményekre utal, amikben biztonságosan, otthonosan érzed magad. Ahol minden ismerős, kiszámítható, nincsenek kihívások lehet tudni, mi után mi fog történni. Ahol biztonságosan önmagad lehetsz. Amikor a világ a komfortzónádon kívül kaotikus, akkor a komfortzónád kiszámíthatósága segít megpihenni, erőt gyűjteni.

Hogyan fejleszti a pozitív gondolkodás a képességeidet, erősíti az egészségedet és javítja a munkádat?

2021. október 18.|

A pozitív gondolkodás a felszínen hasznosnak hangzik. (A legtöbben szívesebben lennénk pozitívak, mint negatívak.) De a "pozitív gondolkodás" is egy olyan kifejezés, amelyet könnyű elvetni. A való világban ritkán van akkora súlya, mint az olyan szavaknak, mint a "munkamorál" vagy a "kitartás".

Nem fejlődsz? Csökkentsd a sorozatot!

2021. október 11.|

Egy ideje (közép) haladó szinten tréningezel az edzőteremben. Kellő alapossággal ismered a gyakorlatokat, odafigyelsz arra, mit eszel, s ennek megfelelően „valamivel” jobban nézel ki, mint veled egykorú, sporttal kevésbé foglalkozó embertársaid.

Erős fájdalmat érzel edzés közben?

2021. október 4.|

Először is el kell különítenünk a fájdalmat. Legyen szó, nyaki, derék, vagy térdfájdalomról. A legtöbb esetben a nem megfelelően megválasztott súly, túl sokáig tartó nagyon nagy terhelés, valamint a nem megfelelően végrehajtott és kivitelezett gyakorlatok állnak a háttérben, de ezeken kívül természetesen lehetnek más, akár komolyabb tényezők is.

Kiegészítő gyakorlatok vs. Nagy súlyok

2021. október 4.|

Az erőnléti edzésnél a cél eléggé egyértelmű. Használj jó technikát, érd el a kijelölt ismétlésszámot, és ha túl könnyűvé válik az adott ellenállás, adj hozzá plusz súlyt és ismételd meg. Ez az, ami összességében az erő és az izomzat növekedését eredményezi.

Milyen gyakran kell az erősítő edzésterven változtatni?

2021. október 4.|

Hányszor hallottad már, hogy a fejlődés érdekében folyamatosan változtatni kell az edzésprogramodon? Hogy a növekedés érdekében „össze kell zavarnod” és „sokkolnod” kell az izmaidat, rendszeresen alávetve őket új gyakorlatoknak és edzéseknek?

3 Gyakori hiba a láb edzésekor

2021. szeptember 27.|

Rendszerint a túl nagy súlyok használata együtt jár a kis mozgástartománnyal. Főleg lábtolón igaz ez, ahol aztán meg lehet pakolni a gépet, ha nem használod ki a teljes mozgástartományt. Nincs ember, akinek az egójának ez ne tenne jót.

Mi történik, ha azt hiszed, hogy szteroidokat szedsz?

2021. szeptember 27.|

Tizenöt sportoló volt szétszórva a teremben. Mindenki Ariel Gideont nézte. "Szteroidokat fogunk adni nektek" - hazudta. 1972-ben jártunk, és Ariel éppen egy tanulmányt végzett az atlétikai teljesítményről a kutatótársával, William Saville-lel. Ezen a bizonyos napon a két férfi érdekes ajánlatot tett a sportolóknak.

Két kitörés- variáció, mellyel felturbózhatod a combedzésed

2021. szeptember 20.|

A kitörések megítélése a testépítés és fitnesz történetében meglehetősen változó. Hogy csak két hírességet említsek: a hatszoros Mr. Olympia, Dorian Yates kifejezetten ellenszenvvel viseltetett irántuk, s ahogy egy interjúban kifejtette, „soha, egyet sem végzek!”.

Mit teszek, amikor úgy érzem, feladom…

2021. szeptember 13.|

Ma nehezen boldogulok. Ha valaha is küzdöttél már azzal, hogy következetes legyél valamiben, ami fontos neked, talán az én harcom is rezonál veled. A következőkre próbálom emlékeztetni magam, amikor úgy érzem, hogy feladnám...

Nyújtószeánsz nem csak izomláz ellen

2021. szeptember 13.|

A legtöbben csak az edzések végén szánnak rá időt, pedig a rendszeres nyújtás kifejezetten egészséges, és nem csak az izomláz elkerülése végett. Érdemes a megszokott edzéstervbe legalább heti egy, hosszabb nyújtószeánszot beiktatni. Hogy miért? Most elmondjuk.

Vádli fejlesztő technikák, vagy inkább taktikák

2021. szeptember 6.|

Még azoknak is vannak holtpontjai, akik megtalálták a számukra optimális vádlinövesztő gyakorlatokat. Pont ezért érdemes 4-8 hetente váltogatni a gyakorlatokat ez pedig érvényes minden izomcsoportra. De a vádlik jellemzően a többi izomnál is jobban reagálnak az említett váltogatásokra.