Interjúalanyom Kiss Viven, aki a SPEEDFIT fitneszterem egyik rendszeres vendége. Sokan nem tudják róla, de munka és egyetem mellett komoly sportolói karriert épít. Sportága nem más, mint a napjainkban óriási népszerűségnek övendő extrém akadályokkal tarkított terepfutóverseny: a Spartan Race. De mi is valójában a Spartan Race?

Az első ilyen extrém versenyt 2010-ben rendezték meg Amerikában, majd az évek során világméretűvé nőtte ki magát. Hazánkban 2014 óta szerveznek ilyen viadalokat. Különböző kategóriákra oszthatóak fel a versenyek fittségi szintektől függően. A legrövidebb táv a Sprint, mely 3 mérföldes (5 km +) akadályverseny, körülbelül 20 akadállyal kiegészítve. A Super elnevezésű verseny 8 mérföld (12 km +) hosszú, közel 24 akadállyal. A 2 leghosszabb verseny a Beast, ami 13 mérföld körüli táv (~ félmaraton), minimum 30 akadállyal és az Ultra Beast 26 mérföld (~ maratoni táv) 60 akadállyal kibővítve. A felnőtt versenyeken túl a családoknak is remek kikapcsolódást biztosít, mivel gyerekfutamokat is rendeznek 3-15 éves korig. Az akadályok változatosak: tűz felett ugrás, falmászás, palánkátugrás, gerelyhajítás, patakban futás, gumiátborítás, homokzsákcipelés és szögesdrót alatti kúszás stb. Minden befutó díjat kap (póló+érem), valamint külön díjazzák a csapatokat és az elit férfi és női dobogósait.

NM: Milyen sportágakat próbáltál eddig és hol találkoztál először a Spartan Race versennyel?

KV: A sport már kisgyermek korom óta az életem részét képezi. Számos sportot kipróbáltam pl. szertorna, úszás, röplabda, lovaglás, windsurf, tenisz. Némelyiket tényleg csak alkalmi jelleggel szabadidőmben, de a szertornát például 13 évig űztem versenyszerűen, valamint az úszás is több évig tartott, bár abból csak egy versenyen vettem részt. A sport teljes mértékben az életem része, már nem is bírnám mozgás nélkül. Az utóbbi pár évben viszont áttértem a konditermi edzésre és futásra. Az első Spartan Race-em a 2014-es Hungaroringen megrendezett Sprint volt. Egy nagyon kedves barátom mesélt a versenyről, győzködött, hogy mindenképpen indulnom kell, hiszen ez a versenytípus nekem lett kitalálva. Sok győzködés árán beadtam a derekamat. Azóta is nagyon hálás vagyok neki ezért.

NM: Mondhatni, hogy szerelem volt már első alkalommal?

KV: Igen, szerelem az biztos! Szerencsére az első verseny kb. 7 km volt és mikor célba értem, úgy éreztem, futnék még egy kört. Magaménak éreztem az egész versenyt, kúszás-mászás, ahol úgy tudtam levezetni az energiáim, hogy mégsem volt monoton, mint egy sima aszfalton futás. Tetszett, hogy különböző kihívásokkal van tele és hogy, mind az elmét és mind a testet is megmozgatja.

NM: Milyen eredményeid vannak? Melyik a legemlékezetesebb futamod eddig?

KV: Összesen 10 Spartanon indultam eddig. Az első versenyemen közel 300 lányból 10. lettem, majd egy téli versenyen indultam ott 20. hely sikeredett a 400-ból. Aztán szép lassan haladtam előre, az Open kategóriából átneveztem az Elite-be és sikerült a 2., 4. és 6. helyet megszereznem. Most Visegrádon pedig 3. helyezett lettem. Az első Beast távú versenyem talán, mert ott kellett igazán leküzdenem önmagam. 30,5 km-es távot kellett leküzdeni a Magas–Tátrában rengeteg akadállyal megspékelve. Hidegvizes patakban kellett kilométereket futni, estem-keltem, a testem már fel akarta adni, fájtak az izmaim, ízületeim, a lábaim vízhólyagokkal voltak tele és térdig érő iszapban küzdöttem magam előrébb. Itt volt a legnagyobb szükségem a kitartásra és az elszántságra, ezért is volt sorsdöntő ez a verseny. A mostani Visegrádi verseny is vetekszik a fenti versennyel. Olyan erős női mezőny jött össze, hogy eszméletlenül küzdeni kellett a 3. helyért. Végig fej-fej mellett haladtunk az első pár lánnyal.

NM: Hogyan készülsz egy versenyre? Mik a bevett vagy kihagyhatatlan gyakorlataid?

KV: Nincsenek kifejezetten bevett gyakorlataim, de ami talán előnyömre válik az a sok lábedzés a konditeremben, illetve az ezt kiegészítő magas intenzitású (HIIT) edzések, amiket otthon illetve a szabadban végzek. A súlyzós edzéseimet igyekszem kis pihenőkkel és viszonylag magas ismétlésszámmal a lehető legnagyobb súllyal végezni.

NM: A munka és az egyetem mellett mennyi időd marad az edzésre? Hányszor tudsz eljutni az edzőterembe egy héten?

KV: Mivel a munkám nagyon kiszámíthatatlan, nem tudok mindig fix időpontban edzeni, de mindig próbálok időt szakítani egy kis mozgásra. Általában heti 4 súlyzós edzésem van, jó esetben egy kardió nappal. Heti 3 edzés mindig megvan, bármi is jöjjön közbe, ha kell inkább felkelek reggel fél 5-kor vagy később fekszem le. Ha nem jutok el a teremig, vagy rossz idő van, akkor marad a kis szobám és jöhet az interval edzés.

NM: Mennyi időd jut a regenerációra? Mivel szoktad segíteni a feltöltődésed?

KV: Megpróbálok napi 7 órát aludni, mert a szervezetem ennyi sport mellett nagyon igényli a pihenést. Nagyon ritkán szaunázom egyet. Szerintem leginkább a megfelelő táplálkozás és az étrend-kiegészítők a kulcsa, hogy szinte mindig energikus vagyok.

NM: Milyen sűrűn szoktál étkezni egy nap? Mennyi időd tudsz szánni egy nap az ételeket elkészítésre?

KV: Megmondom őszintén, azért is vagyok bajban az alakformálással, mert non-stop tudok enni. :)
Az alapkoncepció a napi ötszöri étkezés, plusz edzés után a fehérjeturmix.
Három napra szoktam előre elkészíteni és dobozolni a leginkább csirkéből, zöldségből és rizsből álló ételeimet. Persze, mivel (mint mondtam) non-stop tudnék enni, ez is sokszor változik. Sokszor egyéb húsok, olajos magvak, teljes kiőrlésű termékek és néha csoki és süti is szóba jönnek.

NM: Milyen táplálék-kiegészítők és vitaminok segítenek a jobb teljesítmény elérésében?

KV: A vitaminokat a Spártai Vitamin biztosítja. Ezen kívül fogyasztok tejsavó fehérjét, glutamint és BCAA-t. (Ezek a termékek a Proshop-ban megtalálhatóak.)

NM: Mik szerepelnek a jövőbeli terveid között?

KV: A sportban a célom, hogy bizonyítsak magamnak, hogy mindig jobb kondícióm legyen és hogy jobb helyezést érjek el. Az idei évben pontosan az, hogy kijussak az Egyesült Államokban Tahoe-tónál megrendezendő világbajnokságra, illetve, hogy teljesítsem a minimum 42 km-es Ultrabeast-et Vehec-ben. Az élet másik területén pedig, hogy idén angol nyelvvizsgát szerezzek és hogy sikeresen elvégezzem az egyetemet, ahol 2. éves hallgató vagyok. Illetve a munkámban is szeretnék jobban teljesíteni. :)

NM: És végül: miért ajánlanád a Spartan Race-t azoknak, akik még nem próbálták? Mit adott számodra, ami sok hétköznapi embert inspirálhatna?

KV: Aki egy kicsit is őrült és merész, sőt aki nem, az is próbálja ki a Spartan Race-t, mert hihetetlen élmény. Kizökkent a szürke hétköznapokból, segít legyőzni a saját magunkban lévő akadályokat, és mindeközben teszünk is az egészségünkért, hiszen minden sport ezt a célt szolgálja.

Amikor elkezdtem nem hittem, hogy le tudok futni 10 km-nél többet, aztán minden versenyen küzdöttem magammal és íme a 30 és fél km-t is leküzdöttem plusz 3. helyet értem el.

NM: Sok sikert kívánok a továbbiakban is!

KV: Köszönöm!

Írta:

Nagy Melinda

személyi edző

Felhasznált irodalom:

https://en.wikipedia.org/wiki/Spartan_race

http://spartanrace.hu/?lang=hu

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.